GLASVEZEL

 

COAX (koper, oud)

Vandaag was het dan zover; ik, de trotse pionier van het digitale tijdperk, zat klaar om de wereld van het supersnelle internet te betreden, én daar -uiteraard- een nogal hysterisch euforisch stukse alhier van te documenteren (je hebt een blog, of je hebt 't niet); IK HEB EEN GLASVEZELVERBINDING!!1!

Éindelijk, dacht ik, zou ik kunnen surfen met de snelheid van het licht, ongehinderd door de beperkingen van Ziggo's stoffige koperdraden, iedereen in utter awe achterlatend… 

Mijn euforie echter, en dientengevolge de intentie tot het componeren van dit voorgenomen stukske, was helaas van korte duur.

Want, na een grondige zelfreflectie – en een toevallige ontmoeting met de Googles daaromtrent – ontdekte ik dat mijn technologische doorbraak niet meer dan een achterhaalde stap was in een wereld waar zelfs de kat van de buren al langer geniet van glasvezelsnelheden.

Ja, lieve lezer, het blijkt dat meer dan de helft van Neerlands' mensheid al jarenlang hun porno kattenfilmpjes in 4K streamt, terwijl ik dacht daar even revolutionair bezig te zijn. Kudt. Daar zit je dan met je goede intenties.

 

 

Glasvezel (nieuw)

Anyway. Terugblikkend op mijn reis door het digitale landschap, van piepkrakende inbel verbindingen tot de eerste ontmoeting met ADSL koperkabel, realiseer ik me dat mijn reis meer a walk in the park is geweest dan een race naar de toekomst.

Van Planet Internet/Het Net in 1997 tot de dagen van Orange, Chello, QuickNet, Online én Ziggo, heb ik de digitale evolutie klaarblijkelijk meer gevolgd dan geleid. 😭

Enfin, om een lang verhaal nog korter te maken, hier een schermprint van mijn nooit gepubliceerde stukske – een digitale odyssee die zich afspeelt tegen de achtergrond van het steeds veranderende internetlandschap.

En, ondanks mijn recente ontdekking dat ik slechts een achtervolger ben in deze eindeloze technologische wedloop, heb ik besloten om de originele foto's dan wel video's van de totstandkoming van glasvezel in Huize Eamel tóch te delen . Want, laat ons toegeven, het zou zonde zijn van de energie (en die van de glasvezelmeneren) om ze niet te tonen.

Waarmee het begon… (ca. 1998)

Hoe het ook zij; voorlopig blijf ik even 'genieten' van mijn 'high-speed' internet (hoewel dat allemaal erg tegenvalt dankzij -toch nog- allerlei stoffige, rete-trage, ouderwetse CAT-kabels en dito routers/switches want geen rekening mee gehouden 😡), al is het alleen maar om bij te blijven met de kat van de buren.

 

MONTEURS 1 | GLASVEZEL, DE KABEL

Alhier een beeld van glasvezelkabeltrekkerij in actie. Niet zo heel spannend, maar goed, dat geldt zo ongeveer voor dit hele stukske.
De glasvezelkabeltrekkers in kwestie. Geen idee hoe ze heten, maar da's verder niet zo van belang, me dunkt. Vakwerk, dat weer wel.


Een glasvezelkabeltrekkersgat. Dat wist je niet, he? Men graaft tegenwoordig dus alleen zo'n gat, schiet er vervolgens  d.m.v. een overmaatse breinaald een kabel doorheen, als een soort schietspoel door een weefgetouw, en die komt dan met kabel en al aan de andere kant er weer uit. Knap, hoor.
De andere kant van voornoemd glasvezelkabeltrekkersgat, namelijk het gat onder mijn huis. Hier moet -ie dan uit komen, dat glasvezelkabelschietding. En dat deed -ie! Chapeau!

MONTEURS 2 | GLASVEZEL, HET MODEM/DE ROUTER



Het/de modem, kennelijk. Zoveel werk, zo'n klein kastje. PS, let niet op het ranzige behang; die zooi moet nog steeds schoongemaakt/geschilderd worden. Maar ik krijg mevrouw maar niet zo ver.
Dit is Anton. Anton is van de BAM (Bamton! Ha, ha), en verantwoordelijk voor de afwerking van het geheel. In dit geval dus de aansluiting van de router op het/de modem, en plaatsing in Pake's eigengemaakte kastje. You go, Anton!
Keurig hoor, Anton! Woohoo!

 

NB. De tekst van dit stukske is tot stand gekomen dankzij de welwillende medewerking van  ChatGPT, je weet wel, (hier in huis overigens inmiddels tot TsjeardGPT omgedoopt, als een soort ode aan de-broer-die-niet-meer-is), vanwege chronische luiheid dan wel andere, wél belangrijke bezigheden.

Dus eigenlijk toch nog érgens innovatief, die eamel... 😂

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments